Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, la inaugurarea unui nou tronul al primului drum expres din România, DEx12 Craiova-Pitești, că, în actualul ritm de costrucție, anul viitor șoferii vor pute circula pe întregul drum.
„S-a deschis circulația pe încă un tronson al primului drum expres din România (DEx12 Craiova-Pitești)! e astăzi, se circulă pe 71,6 km ai acestui drum expres, între Robănești (județul Dolj) și Colonești (județul Olt)”, a anunțat, sâmbătă, ministrul Transporturilor.
Potrivit lui Sorin Grindeanu, cei 31,75 Km ai Tronsonului 3 (Valea Mare – Colonești) sunt deschiși cu șase luni mai devreme față de termenul contractual și sunt executați de același constructor român care a finalizat anul trecut Tronsonul 2, Robănești-Valea Mare, în lungime de 39,85 km.
„Dacă este menținut actualul ritm de construcție, anul viitor se va putea circula pe toți cei 121 km ai DEx Craiova-Pitești, după ce se vor finaliza lucrările și pe Tronsoanele 1 și 4”, a precizat ministrul Transporturilor, într-o postare pe Facebook.
„În acest final de săptămână se va circula pe un nou lot de autostradă Chețani-Câmpia Turzii și pe lotul trei din drumul expres Pitești-Craiova. Am fost recent pe ambele șantiere cu dl. ministru Grindeanu. Am certitudinea că la anul vor fi cu mult peste 100 de noi kilometri de autostrăzi și drumuri expres, inaugurate, a spus premierul Marcel Ciolacu, joi, la începutul ședinței de Guvern.
În total, 30 de miliarde lei va avea la dispoziție Sorin Grindeanu, în 2024, cu aproape 7 miliarde mai mult decât anul acesta. Mai mult de jumătate din bani, 20,4 miliarde lei, merg pentru susținerea proiectelor deschise pe fonduri europene, a transmis ministrul Grindeanu, la o conferință de presă comună cu premierul României pe 19 decembrie
Potrivit directorului general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, tronsonul 3 din Drumul expres Craiova – Pitești a fost construit de Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL.
Drumarul a fost selectat în septembrie 2020 și a avut termen de proiectare 12 luni și un termen de execuție de 24 de luni.
Valoarea totală a contractului este de 782, 45 milioane de lei (fără TVA) pentru finalizarea lucrărilor, finanțare asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
CITIȚI ȘI: